Ook journalisten willen betaald worden voor hun werk!

Wednesday, May 28, 2008

Klanten vragen ons vaak om digitaal knipsels aan te leveren en dat was tot voor kort geen probleem. Niemand die er bij nadacht dat de journalist eigenlijk auteursrechten misloopt elke keer dat wij als PR buro een artikel doormailen naar 1 of meerdere personen bij onze klanten. 

Copiepresse, de vereniging die de uitgevers van de Franstalige en Duitstalige kranten vertegenwoordigt, was daar achter de schermen blijkbaar wel mee bezig. Vorig jaar raakte al bekend dat ze Google in het vizier hadden om wille van het ongeoorloofd verspreiden op Google News van nieuws dat op de website van een aantal Franstalige en Duitstalige kranten stond. 

Sinds begin dit jaar mogen wij als PR buro en ook heel wat andere bedrijven ook niet zomaar knipsels met jan-en-alleman delen via mail zoals dat momenteel de gang van zaken is. Voor elke digitale copie moet er betaald worden, net zoals je nu - onbewust - doet voor een uitgeprinte versie van het artikel. Die vergoeding voor de auteurs zit verrekend in de aankoopprijs van je printer en fotocopieerapparaart. 

En dat zullen we nu geweten hebben! We mogen het nog wel met dat verschil dat we er nu voor zullen moeten betalen. Eigenlijk is het ook niet meer dan correct lijkt me. Benieuwd hoe lang het duurt voordat andere landen ons volgen!