Aftrap 4Daagse

Thursday, July 12, 2007



Vanmiddag 13.30, Concertgebouw de Vereeniging in Nijmegen stroomt vol met cameraploegen, schrijvende pers en reporters voor de eerste persconferentie van de 4Daagse dit jaar. SBS6, RTL4, NOS, KRO, Telegraaf... In totaal zo’n 90 mediamensen. Veel bekende gezichten van tv en een gemoedelijke sfeer. Kyonne en ik worden ingewijd met de ‘4Daagse speld’ en horen nu écht bij de 4Daagse-familie. Om 15.00 uur heet Wim Jansen, voorzitter van het bestuur van Stichting de 4Daagse iedereen welkom. Het nieuws deze middag draait vooral om de maatregelen die de 4Daagse heeft genomen om te voorkomen wat vorig jaar gebeurde.

Eén van die maatregelen is de betrokkenheid van deskundige Maria Hopman, inspanningsfysiologe, die onderzoek doet onder 60 wandelaars naar de invloeden van het weer op de twee belangrijkste gebieden die mogelijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengen: de lichaamstemperatuur en de vochtbalans. Deze wandelaars slikken elke avond voor de nieuwe wandeldag een chip, die gedurende de dag op de rustplaatsen, en aan het einde van de dag wordt uitgelezen. Op basis van deze info wordt een database opgebouwd waaruit verbanden tussen weersomstandigheden en invloed op de gezondheid kunnen worden afgeleid.
Aan media-aandacht heeft zij geen gebrek. Geen wonder, het is bijzonder nieuws, en – zoals een tv-journalist mij vanmiddag toefluisterde – de 4Daagse is er ieder jaar, en het is de kunst weer iets nieuws te brengen.

Ik werd door het Hoofd Communicatie aan Maria gekoppeld om de interviewaanvragen te coördineren. Zo interviewde Antoin Peters van RTL haar en werden er een aantal interviews met landelijke media voor later die week gepland.
Ik vond het een bijzondere ervaring. Persconferenties met zoveel (landelijke) pers zijn in de IT-wereld op één hand te tellen. Cameraploegen all over de place. En pers die wat van joú wil. Een verademing voor PR-mensen ;-).

Maandag moeten alle 42.000 wandelaars zich melden en komen de 60 wandelaars die meedoen aan het project van Maria hun chip ophalen. Benieuwd wat die dag gaat brengen, daarover maandag meer!

Labels: