De waarde van onafhankelijke testen

Wednesday, January 09, 2008

Testen van soft- en hardware. De ene leverancier wil niets liever, de andere is wat minder overtuigd van de kwaliteit van zijn product. Of betreft het meer de kwaliteit van de test?

Binnen een maand tijd vonden er twee grootse antivirus-testen plaats, door AV-comparatives en AV-test. Allebei, laten we het woord maar eens gebruiken, toonaangevend in antivirus-land. Bij de eerste komt vaak NOD32 als winnaar uit de bus, en deze werd zelfs de beste scanner van 2007. Vandaag blijkt dat AV-test die eer aan Panda geeft.

Uiteraard ontstaan er dan vragen over de betrouwbaarheid van deze testen. Beide testorganen houden er blijkbaar uiteenlopende methodes op na. De lezer moet zich hier dus in verdiepen.
De mannen van Security.nl vonden echter nog iets opmerkelijks: sommige leveranciers laten gewoon resultaten weg in de nieuwsberichtjes op hun eigen sites, zodat ze er zelf als beste uit lijken te komen!

Tja, PR-bureaus worden soms beticht van alleen goed nieuws te brengen, en slecht nieuws te verzwijgen. Tuurlijk, we fluisteren niet alles door, hoewel wij slechte jaarcijfers ook gewoon uitsturen. Maar nieuws zo draaien dat iets redelijks negatiefs, behoorlijk positief wordt... Ik weet het niet... wordt dat gezien als hele goede PR, of is het toch gewoon de zaak belazeren?

Labels: