Nederland vs België

Monday, November 26, 2007

Afgelopen vrijdag zijn we met het hele Whizpr team eens een dagje op de hei gaan zitten. Nou ja, hei… een mooi landhuis ongeveer op de helft tussen Nederland en België. Hier wilden we weer eens de klokken gelijk zetten met betrekking tot verschillende issues die beide kantoren tegenkomen. Waar staat Whizpr voor? Hoe kunnen we eenvoudiger kennis delen? Hoe gaan we om met het schrijven van tijd? Welke mogelijkheden bieden Web 2.0 ons? Et cetera. Het centrale thema was echter Nederland vs België. We spreken ongeveer dezelfde taal, maar onze culturen zijn heel verschillend. In de samenwerking tussen de twee kantoren komen we dat tegen. Tijd dus om te leren over elkaars cultuur en waarin we verschillen.

Bart (de stille kracht achter Chris en Whizpr België) wist in een zeer interessante presentatie een aantal grote verschillen aan te wijzen. Hij haalde teveel voorbeelden aan om ze hier te noemen, maar één voorbeeld kan ik eruit lichten. Vaak vragen klanten waarom Nederlandse persberichten ‘vervlaamst’ moeten worden. De titel van deze post (nederland vs België) is al exemplarisch voor het subtiele verschil in onze talen. ‘V
ersus’ heeft in Nederland een negatieve lading, terwijl het in België positief geladen is. Slechts een klein voorbeeld uit een enerverende ochtend. Vervolgens deelden Jose Delameilleure (Nederlandse Belg) en Merijn Gelens (Belgische Nederlander) hun ervaringen met ons over het werken in die andere cultuur en gaven ze aan wat er in beide landen wel en niet werkt richting pers. Kortom, de bijeenkomst was erg boeiend en heeft een hoop inzicht gegeven in elkaar cultuur en daarmee de manier van werken. Op naar een nog betere samenwerking tussen de beide kantoren.


En in de avond naar Antwerpen… Het was nog lang onrustig in de stad

Labels: