Another day in The Valley: Dag 3

Tuesday, June 19, 2007

Na een wat onrustige nacht in onze hotelkamers, rijk gedecoreerd met luipaardprint, zijn we klaar voor de eerste bedrijfsbezoeken in the Valley. En direct quite an impressive one: eBay! We worden verwelkomd door Marketing manager Dennis Goedegebuure, die vorig jaar Amsterdam verruilde voor de Amerikaanse vestiging van de online handelsplaats.

We krijgen een uitgebreide presentatie van Paul Strong, Research Scientist bij eBay. Hij legt ons uit hoe de database-infrastructuur van eBay eruit ziet en hoe het bedrijf zorgt dat de website continu in de lucht blijft voor zijn bezoekers. Voor de non-techies onder ons een uitdaging om het hele verhaal te bevatten.

Na de lunch bezoeken we Keynote, gevestigd in het eigen Keynote Plaza. Zuchtend onder de zon en de strakblauwe hemel lopen we de aircokou van het kantoor binnen. Keynote meet de performance en beschikbaarheid van websites en mobiele netwerken. In de US doen ze dat onder andere voor (daar is ie weer) eBay, Yahoo! en Dell.

Met CEO Umang Gupta, een echte Silicon Valley veteraan, hebben we het over ‘the burst of the bubble’ en hoe waarschijnlijk het is dat dit nog eens zal gebeuren. Gupta denkt dat een hype zoals die er destijds was nu geen ruimte meer zal krijgen, investeerders hebben geleerd evenals alle goudzoekers die van grote hoogte naar beneden zijn gevallen.

Tegen 17.00 uur vertrekken we naar Zing, het bedrijf van Nederlander Arthur van Hoff. Van Hoff stond bij Sun aan de wieg van programmeertaal Java en startte eerder al Marimba, een bedrijf gespecialiseerd in bedrijfssoftware. Zing levert een software- en dienstenplatform voor mobiel entertainment. Het platform is gebaseerd op het luisteren van muziek via de satellietradio. In de US is dit een radiosoort die sterk in opkomst is. Door gebruik te maken van de diensten van Zing kunnen luistereraars deze muziek opnemen, afluisteren en delen. Hiervoor kunnen zij een iPodachtig apparaat gebruiken.

Van Hoff is bijna meer Amerikaan dan Nederlander en enthousiast over life in The Valley. ‘Iedereen die ertoe doet in de IT zit hier in de buurt’. Google is down the road en Steve Jobs is right around the corner. Een ideale omgeving. Ook is hier het startersklimaat veel gunstiger dan in Nederland. Als je in Nederland failliet gaat word je daar nog jaren op aangekeken. Hier staat men op en gaat men gewoon weer verder.’

Na Zing eten we een hapje bij de Italiaan en rollen we rond half 12 moe maar voldaan ons bed in. Morgen weer een heftige dag, dan worden we al om half 8 (!) bij Cisco verwacht…

Labels: ,