Public speaking is no picnic

Tuesday, September 08, 2009

Gisteren was het Labor day in de VS. Amerikanen eren op deze dag de gewone werkende man ofwel het is feest voor alle Joe the Plumbers. Ook luidt deze dag officieel het einde van de zomer in en trekt men geheel volgens traditie, massaal de picknickmand uit de kast. Labor day vraagt uiteraard om een vlammende speech van de President. En laat dat vlammen maar aan Obama over.

Willemijn schreef in een ander verband al over de PR-kwaliteiten van Pechtold. De ultieme top, en dan specifiek op het gebied van public speaking, wordt wat mij betreft belichaamd door Obama. Nu heeft hij zoals ik eerder schreef, ook de taal mee om ronkende oneliners te kunnen gebruiken. Maar het blijft ontzettend knap mensen simpelweg vanachter een katheder met een microfoon, zo te kunnen inspireren.

Het is alsof er een concert begint: "Are you fired up? Are you ready to go?" Daarna is het tijd voor het serieuze werk. De huidige moeilijke situatie wordt besproken en het feit dat het land zichzelf in principe kapot heeft gemaakt, wordt ook niet uit de weg gegaan. Echter volgde al snel een geweldig betoog over wat er allemaal al beter gaat en hoe het voor Joe the Plumber a.k.a. Jan Modaal, nog beter zal worden als de Recovery Act van Obama en Biden verder wordt uitgevoerd. En alles uiteraard onderbouwd met voorbeelden en motiverende peptalk om er samen weer de schouders onder te zetten. Want daar is Obama duidelijk over: er is nog een lange weg te gaan en er moet veel veranderen. Zoals het bestedingsgedrag van de Amerikanen, betere opleidingen en uiteraard de hervorming van het verzekeringenstelsel voor de gezondheidszorg.

Dus Obama rust niet en vraagt Amerikanen hetzelfde te doen: “Not until we have a full economic recovery and all Americans have their shot at the American Dream.” Die ‘American Dream’, die in het kort neerkomt op een goed en gelukkig leven, spreekt op een briljante manier iedereen aan. Het antwoord van het publiek: ‘Yes we can’! (ja, dit is waarschijnlijk geregisseerd, maar het komt bij de Tv-kijker in ieder geval goed binnen).

Goed kunnen speechen is een groot en machtig talent. En zoals we aan veel mensen zien die na jaren oefenen nog met klotsende oksels achter het spreekgestoelte staan, maar moeilijk aan te leren. Obama zwaaide zonder genante natte plekken nog even naar het publiek en liep cool and collected het podium af. Respect!





Labels: