De krant is een meneer...

Tuesday, December 16, 2008

...heette het vroeger. En net zoals de echte 'meneren' van een uitstervend ras zijn, zo heeft ook de krant het moeilijk.

De afgelopen weken liep de discussie hoog op. En als Wilders het in de Volkskrant moet gaan opnemen voor de persvrijheid, dan vermoed je al dat er iets bijzonders aan de hand is. Als minister Plasterk daar dan ook nog eens buitengewoon snel gevolg aan geeft, dan weet je het zeker: we gaan ten onder.
Opnieuw een onverwacht slachtoffer van de kredietcrisis: de krant.

Plasterk luidt niet alleen de noodklok, nee hij trekt ook meteen acht miljoen uit voor de redding. "Acht miljoen, toe maar!"
Maarreh... hoe verhoudt dat zich dat ook alweer tot de miljarden die de regering uittrekt voor de bankensector?

Of laten we het anders gewoon eens relateren aan de betaalde oplage van kranten. Deze lag in 2006 nog op iets minder dan 4 miljoen. Dan hebben we het dus over 2 euro per abonnement. Of één los nummer. Datzelfde losse nummer dat mij altijd op zaterdag gratis in onze winkelstraat wordt aangereikt?

Kortom, dit gaat nergens over. Pure lippendienst.

En terecht, want de hele redenering achter de subsidie klopt niet. De krant zou gesusbsidieerd moeten worden uit de reclame-inkomsten van de STER. "Want het geld dat nu naar die commercials gaat, zou anders in krantenadvertenties terecht komen.

Tuurlijk. Vast. Of bij de commerciële omroepen, of op billboards, of - nog waarschijnlijker - op het internet. Tijd voor een internetbelasting misschien? Gek ook dat de krant pas ging lijden onder de TV-reclames, ná de komst van het internet.

Zijn dagbladen nuttig? Zeker! Zijn dagbladen prettig? Absoluut! Zijn dagbladen onmisbaar? Waarschijnlijk niet.

Ook niet voor de vrijheid van meningsuiting. Daar is het internet inmiddels al een veel geschikter medium voor. En het echte onderzoekswerk dan? Dat moet inderdaad blijven gebeuren, door vrije journalisten en redacties, die dan vervolgens kunnen publiceren in het meest geschikte medium. Te lezen, te zien of te horen op de voor elke consument meest geschikte manier.

Elke subsidie vanuit inkomsten van 'concurrenten' is feitelijk concurrentievervalsing, en zal uiteindelijk niet bijdragen aan een onafhankelijke en pluriforme pers. De discussie moet misschien beter gaan over copyrights en betaalde webcontent. Ofschoon ik denk dat het overschrijfgedrag op het internet lastig in te tomen valt.

Ik ben zelf een fervent krantenlezer, maar zo'n innovatiesubsidie is zinloos. Kranten hebben te lang verzuimd te innoveren, en krijgen daarvoor nu de rekening gepresenteerd. Van de lezer. De grootste concurrenten, bijvoorbeeld sites als Nu.nl, zijn ook niet met mega innovatie-investeringen gestart. Afgelopen maand liet Almar Latour van de Wall Street Journal op het congres 'Rethinking Media' nog zien hoe goed een krant op het internet kan leven.

Ik kan er nog wel veel meer over zeggen, maar dan dreig ik ook aan het overschrijven te gaan. Ik verwijs dus liever naar twee, in mijn ogen erg zuivere analyses en meningen die vandaag gedrukt zowel als online verschenen, waarvan één in mijn favoriete krant, NRC Next.
Echte aanraders, de column van Rob Wijnberg, en een redactioneel van de Hoofdredacteur van FEM, Arne van der Wal. Ik kan het niet beter zeggen.

En dan hebben we het nog niet eens over CO2-uitstoot. De papieren krant is een elitair product. En kost nog ongelofelijk veel bomen ook, naast de kosten van brandstof voor de fysieke distributie. . Dat is toch eigenlijk niet meer van deze tijd? Bij NRC hebben ze dat begrepen. De ePaper is een schoorvoetend alternatief, maar kan deze concurreren met het internet? Of is het net zoiets als de elektrische sigaret? En blijft het surrogaat?


Labels: ,