Wie van de Zes?

Wednesday, September 23, 2009

Vandaag kwamen bijna alle finalisten van de Postcode Lottery Green Challenge bijeen in het Lloyd Hotel te Amsterdam. Hun bootcamp is gestart voor de finale van donderdag en vrijdag tijdens PICNIC'09. In het hotel hangt een atmosfeer van verwachting en creativiteit, maar dat de groep zo inspirerend en begeesterd is kan niet worden weggeschreven op de entourage.

Ik heb met alle vijf de mannen (Robin, de zesde en enige vrouw komt later) gesproken, om te weten wat aan geïnteresseerde media te vertellen. En wat me trof, is dat elk idee zo bijzonder goed is doordacht. Zoals Femke Rotteveel, voorzitter van de Prejury die alle 313 aangemelde ideeën heeft doorgeworsteld, al zei in een behind the scenes video: er springt er dit jaar niet eentje uit. Ze zijn allemaal goed.

De wedstrijd wordt voor de derde keer gehouden en zoals een van de eerdere finalisten zei: onbegrijpelijk dat het wereldwijd niet veel bekender is. Het is niet kies om op te scheppen over een klant, maar ik zou het graag doen. Want de mensen bij de Postcode Loterij zijn professioneel zodat ze veel voor elkaar krijgen en bevlogen bovendien. Dat laatste resulteert erin dat niet alleen de winnaar veel aan deze duurzame uitdaging overhoudt, te weten een half miljoen euro, ook de anderen zullen met veel waardevolle ervaringen en contacten huns weegs gaan.

Deze middag kregen ze media- en presentatietraining van Judith Bos, voormalig radio-en televisiepresentatrice. Al meer dan twintig jaar brengt ze mensen de kneepjes van het vak bij. En ze is heel, heel erg goed. Dean, Sanne, Michael, Robert en Hjalmar gingen met sprongen vooruit. Lachend. Dus dat hebben ze alvast op zak. Ieder krijgt nog tijd alleen met Judith om de presentatie te vervolmaken, zodat ze donderdag de jury omver kunnen blazen.

Hier wordt niet aan greenwashing gedaan en elk plan zou wat mij betreft ten uitvoer moeten worden gebracht. Tot aan de Award Ceremony is het spannend wie van de zes er met de prijs vandoor gaat.